Wonen in een omgekeerde boerderij? – Leeuwarder Courant – Mark Vallinga – 30-05-2023

Wonen in een omgekeerde boerderij? – Leeuwarder Courant – Mark Vallinga – 30-05-2023

Wonen in een omgekeerde boerderij? Het kan in Workum. ‘We hebben online nog nooit zoveel bezoekers gehad’

Het is een blikvanger in de weilanden tussen Workum en Hindeloopen: de omgekeerde boerderij van theatermaker Pieter Stellingwerf. Op de eerste verdieping staat nu een appartement te koop voor 419.000 euro. De belangstelling is enorm.

De omgekeerde boerderij van buiten.

De omgekeerde boerderij van buiten. Foto: Haskestaete Makelaardij

,,Mensen zijn vooral heel nieuwsgierig en willen weten hoe het appartement eruitziet”, zegt Akkerman. ,,Logisch ook, want zoiets als dit kom je eigenlijk nooit tegen.”

Daarnaast zijn er nog twee appartementen en voor de overgebleven ruimte is het plan om er een bed & breakfast te openen. Van een afstand lijkt het gebouw, dat werd ontworpen door architect Rein Hofstra, een omgekeerd schip. Vandaar ook de naam ‘It Lân Skip’.

Prachtig uitzicht

De huidige bewoner heeft het appartement 3,5 jaar in bezit gehad en er zo’n 2 jaar gewoond. Zij had plannen om haar cateringbedrijf te runnen vanuit de naastgelegen oude boerderij, maar dat bleek niet mogelijk. ,,Maar het wonen in het appartement beviel haar wel heel goed. Als het op die plek was gelukt met haar bedrijf, was ze er ook zeker gebleven”, benadrukt Akkerman. ,,De locatie is fantastisch en als je vanuit de woning naar buiten kijkt, heb je een prachtig uitzicht.”

De woonkamer met schuinoplopende wanden.
De woonkamer met schuinoplopende wanden. Foto: Haskestaete Makelaardij

De makelaar noemt het een voor Nederland uniek gebouw en vergelijkt It Lân Skip met de kubuswoningen van Piet Blom in Rotterdam. Toeristen weten de omgekeerde boerderij ook goed te vinden. ,,Er worden altijd veel foto’s van het gebouw gemaakt. En het is niet alleen van buiten bijzonder, maar ook als je binnen bent is het een bijzondere ervaring”, zegt Akkerman. ,,De wanden lopen deels schuin omhoog. Dat vindt misschien niet iedereen even praktisch, maar het zorgt wel voor een heel ruimtelijk gevoel.”

De schuinoplopende wanden.
De schuinoplopende wanden. Foto: Haskestaete Makelaardij

De potentiële kopers van het te koop staande appartement zijn volgens de makelaar waarschijnlijk op zoek naar iets speciaals. ,,Dat is in ieder geval wel de overeenkomst tussen alle mensen die ik de woning heb laten zien”, legt Akkerman uit. ,,We hebben al een mooi aantal bezichtigingen gehad en er staan er de komende tijd nog meer gepland. Het is een mix van mensen uit Friesland en van buiten de provincie.”

De woning heeft een oppervlakte van 124 vierkante meter, beschikt over twee slaapkamers en is gasloos. De vraagprijs is 419.000 euro. Maar hoe bepaal je eigenlijk het prijskaartje voor een woning die met geen enkel ander appartement te vergelijken is? ,,We hebben bijvoorbeeld gekeken naar appartementen die in oude kerken zijn gebouwd, maar verder neem je ook het aantal vierkante meters mee in de berekening.”

De omgekeerde boerderij van buiten.
De omgekeerde boerderij van buiten. Foto: Haskestaete Makelaardij

Wie het appartement besluit te kopen, gaat wonen in een gebouw met een boodschap. Initiator Stellingwerf hoopt dat mensen door de omgekeerde boerderij anders gaan aankijken tegen de ruimte, het gebruik daarvan, de natuur en het leven in brede zin des woords.

,,Hij maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid van het Friese platteland en de toekomst van al die mooie oude boerderijen”, zegt Akkerman, die goede hoop heeft dat Stellingwerf binnenkort nieuwe onderburen krijgt. ,,Met al die interesse verwacht ik dat wel.”

2023-05-31T17:25:28+02:0031 mei 2023|