Koudum, Verlengde Hoofdstraat 15

Vrijstaand

444 m2

1874

€ 725.000,- k.k.

Verlengde Hoofdstraat 15
KOUDUM

Download brochure

Plan een bezichtiging

T: 0514 - 60 31 11
E: info@haskestaete.nl

Deel:

Plan bezichtiging

Omschrijving

Altijd al in een zeer bijzonder pand willen wonen? Deze voormalige Gereformeerde Kerk is geheel, onder architectuur, verbouwd tot woon/werkpand, en draagt geheel terecht de naam ‘Unieck’! De metamorfose die het pand de afgelopen jaren heeft ondergaan is niet alleen zeer smaakvol, maar ook praktisch uitgevoerd, waarbij veel aandacht is besteed aan minimaal onderhoud, gebruiksgemak en het energieverbruik (A label). Het pand is eenvoudig aan te passen voor dubbele bewoning. Bouwjaar ±1874, verbouwing periode 2006-2007, woonoppervlakte ±444m², kavel 710m², 3 slaapkamers, 3 gasten kamers, ruimte voor feesten en partijen, exposities, kleine concerten, etc. prachtige serrekamer en beschutte thee-/binnentuin.

Kadastraal:
Het pand is kadastraal bekend gemeente Koudum, sectie A, nummer 6335, groot 710m².

Bouwaard:
Het pand is traditioneel gebouwd in steens- en anderhalfsteensgevels, geheel voorzien van isolatie en aftimmering, betonnen begane grondvloeren en houten verdiepingsvloeren, kunststof kozijnen en -goten, oorspronkelijke ingangen met houten kozijnen en deuren en zadeldaken gedekt met dakpannen (volledig vervangen in 2007). De aangebouwde serre met betonvloer, in balken van Canadees Eiken en veiligheidsglas. De tuinschuren in hout en metselwerk en steenharde vloeren.

Indeling:
Op de begane grond een entree met oorspronkelijke kerkdeuren en glazen deuren, terrazzo vloer en vestibule, voormalige kerkruimte met natuurstenen vloer, deels vide, bergruimten, openslaande deuren naar bijzonder fraaie serre met natuurstenen vloer en onderkelderd met prefab kelder op stahoogte (6 x 3 mtr), openslaande deuren naar zijtuin en een statige trapopgang naar het woongedeelte, keuken met natuurstenen vloer, CV-ruimte met plavuizenvloer, 2 CV-ketels, elektrische boiler, omvormer en aansluiting(en) voor wasapparatuur, portaal met laminaatvloer, buitendeur, meterkast, toilet en trapopgang en 3 ruime gastenkamers met ieder eigen moderne sanitaire ruimten. Op de 1e verdieping een rondlopende overloop met balustrade, sfeervolle woonkamer met haardpartij, gashaard met schoorsteenmantel en fraai uitzicht over de omgeving, woonkeuken met originele Portugese tegelvloer, 2e overloop met trap naar de begane grond, 2 slaapkamers, ruime badkamer en portaal met trapopgang naar de 2e verdieping. De 1e verdieping is geheel voorzien van laminaatvloeren. Op de 2e verdieping een overloop met elektrische boiler en een 3e slaapkamer met vide en inloopkast. Op de 3e verdieping een ruime bergzolder bereikbaar via luik met voorzettrap.

Keukeninrichting 1e verdieping:
Gebroken witte, houten inbouwkeuken met landelijke uitstraling, in hoekopstelling met natuurstenen werkblad (hardsteen) en porceleinen spoelbak en uitgevoerd met inductie kookplaat, koel/vriescombinatie, vaatwasser, heteluchtoven, apothekerskast en afzuigschouw.

Keukeninrichting begane grond:
Witte keuken in hoekopstelling en eiland en voorzien van inductie kookplaat, oven, vaatwasser, koelkast en RVS afzuigkap.

Sanitair 1e verdieping:
De ruime badkamer is voorzien van douche/stoomcabine, toilet, designradiator en twee wastafels.

Sanitair begane grond:
De 3 gastenkamers zijn allen voorzien van moderne badkamers met inloopdouche met douchegarnituur, rainshower en thermostaatkraan, waskom en hangtoilet.

Verwarming/warmwatervoorziening:
Het pand wordt centraal verwarmd middels twee ATAG combiketels, bouwjaar ±2007. De verwarmingssystemen zijn gesplitst, waarbij één ketel de begane grond verwarmd middels vloerverwarming, inclusief de serre en de andere ketel de verdiepingen middels radiatoren. In de woonkamer sfeerverwarming middels een gashaard. Warmwatervoorziening middels 2 Daalderop elektrische boilers.

Elektra:
Elektrische installatie met 22 groepen, aardlekschakelaars, 380 Volt krachtgroep en digitale tariefmeter. Het pand is voorzien van een alarm- en brandmeldinstallatie. Energieopwekking met 30 zonnepanelen (370 WPA, plaatsing 2021).

Isolatie:
Het pand is volledig geïsoleerd met vloer-, gevel- en dakisolatie. Alle ramen zijn voorzien van isolatieglas, geheel HR++, m.u.v. het glas-in-loodraam boven de oorspronkelijke kerkdeuren. Het pand heeft energielabel A.

Tuin:
Aan de voorzijde een plavuizenopgang naar het pand. Aan de zuidoostzijde een beschut patiotuintje ten behoeve van één van de gastenverblijven, voorzien van plavuizen. De binnentuin aan de noordwestzijde is ommuurd en voorzien van zeer fraaie en ruime serre, pergola en plataan. De tuin is zeer sfeervol en biedt volledige privacy. De achter- en zijtuin zijn voorzien van leilinden in een grindbed. Er kan worden geparkeerd op eigen kavel.

Bestemming:
Op het perceel rust een gemengde bestemming. Op het pand zit een volledige horecavergunning en vergunning voor 3 bed and breakfast ruimten. De gemengde bestemming biedt ook vele andere mogelijkheden zoals woon/winkelruimte, of een aan huis gebonden beroep.

Ligging:
Het voormalige kerkgebouw is goed gelegen aan de rand van het centrum van Koudum, met alle voorzieningen op loopafstand. Vanuit de woning is er ruim uitzicht over de omgeving. Koudum, ook wel genoemd “Het warme hart van de Zuidwesthoek”, heeft een prima voorzieningenniveau. Het centrum is enkele jaren geleden geheel heringericht, wat het dorp eerder de “Europese Dorpsvernieuwingsprijs” heeft opgeleverd. Naast uitgebreide voorzieningen zijn er in- en om Koudum legio activiteiten. Zo is er in Koudum een manege en een jachthaven, en zijn er in de omgeving pittoreske stadjes als Hindeloopen en Workum. Op korte afstand zijn ook de Friese Meren, waardoor ook de watersporter zich in deze omgeving thuis zal voelen. Koudum maakt deel uit van de gemeente Súdwest-Fryslân, die grenst aan de regio Gaasterland. De bekende bossen van Gaasterland met zijn vele wandel–, fiets– en ruiterpaden zijn op circa 6 km afstand. Kortom: een zeer gevarieerde bos– en waterrijke omgeving om te wonen, te werken en te recreëren.

Bijzonderheden:
– Voormalig kerkgebouw volledig onder architectuur van Architectenbureau Breddels uit Heerhugowaard verbouwd tot een zeer sfeervol woon/werkpand.
– Bij de verbouwing zijn de oorspronkelijke elementen behouden, waardoor het karakter van de voormalige kerk is bewaard.
– Het pand is zeer eenvoudig geschikt te maken voor dubbele bewoning, bijvoorbeeld een inpandige zorgwoning.
– Voor de liefhebbers van het houden van een bed and breakfast is dit een ultieme kans! Kijk voor recensies op bedandbreakfast.nl
– Naast de gastenkamers is het pand ook zeer geschikt voor familiefeesten, kleinschalige partijen, exposities, kleine concerten, etc.
– De renovatie is zeer grondig verricht waarbij ook veel aandacht is besteed aan het terugbrengen van het energiegebruik.
– De zeer fraaie serre is voorzien van vloerverwarming en een hetelucht-unit waardoor geschikt voor gebruik gedurende het gehele jaar.
– Door de toepassing van kunststof is het onderhoud aan het pand minimaal.
– De 30 zonnepanelen zijn geplaatst in september 2021.
– Het pand draagt de naam ‘Unieck’ en heeft gastenkamers met toepasselijke namen als ‘Ûnder de Kreake’, ‘De Âlderling’ en ‘Konsistoarje’.
– Alle benodigde vergunningen voor Bed and Breakfast- en horecaexploitatie zijn aanwezig.
– De aktepassering dient plaats te vinden bij Riemersma Notariaat in Balk, i.v.m. een minimale kavelcorrectie.

Kenmerken

Type Vrijstaand
Woonoppervlakte 444 m2
Perceeloppervlakte 710 m2
Aantal slaapkamers 3
Energielabel A
Bouwperiode 1874

Interesse?

Plan een bezichtiging met een makelaar van Haskestaete Makelaardij.

  • DD dash MM dash JJJJ
  • :
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.