Terug naar:

Balk
Raadhuisstraat  2-3
8561 BG  Balk
Neo-classicistisch notarispand (Rijksmonument) met vele fraaie details en ruime zonnige tuin met achterom. Het pand is gelegen aan gracht de Luts!

Neo-classicistisch notarispand (Rijksmonument) met vele fraaie details en ruime zonnige tuin met achterom. Het pand is gelegen aan gracht de Luts! Het grachtenpand is gelegen in het historische centrum van Balk, direct aan de Elf Stedenroute! Bouwjaar ±1830, inhoud ±1.005m³, kavel 560m².

Afmetingen:
Raadhuisstraat 2: 13,5 x 11,5m¹
Raadhuisstraat 3: 13  x 5m¹
Kantoor: 24m²
Kantoor: 22m²
Kantoor: 26m²
Kantoor: 17m²
Vergaderruimte: 20m²
Slaapkamer: 6m²      
Slaapkamer: 19m²
Slaapkamer: 17m²      
Slaapkamer: 15m²

Bouwaard:
Raadhuisstraat 2: vijf traveeën breed woonhuis onder schilddak met hoekschoorstenen waarop versierde borden. Geheel rijk versierd,in midden 19e eeuwse stijl; omlijste vensters en ingang, dakkapel met akroterion-achtige bekroning, stoep met zes palen waartussen hekken. Terzijde houten poortbekroning. De panden zijn traditioneel gebouwd in steens– en anderhalfsteens gevels, houten– en steenharde vloeren, houten kozijnen en daken met dakkapellen en gedekt met dakpannen. 

Indeling:
Op de begane grond een hal/gang met meterkast, lambrisering, trapopgang, kantoor met authentieke kastenwand, kantoor met kluis, kantoor met verlaagd plafond, tuinkamer met tuindeur, portaal met meterkast, trapopgang en ingang via steeg tussen de beide panden, kantoor, vergaderruimte met openslaande tuindeuren naar tuin op het Zuiden, toilet en pantry met inloopkast. Op de 1e verdieping van Raadhuisstraat 2 een overloop met kasten, zolderruimte met CV-ketels en 3 slaapkamers. Op de verdieping van Raadhuisstraat 3 een overloop met CV-ketel en een slaapkamer met zeer zeldzaam panoramabehang van rond 1835.  

Verwarming/warmwatervoorziening:
Raadhuisstraat 2 wordt centraal verwarmd middels 2 Radson NOX HR35 combi-ketels, bouwjaar ±1995. Raadhuisstraat 3 wordt eveneens centraal verwarmd middel Radson NOX HR combi-ketel, bouwjaar ±1995. Warmwatervoorziening via CV-installaties. 

Elektra:
Raadhuisstraat 2 heeft een elektrische installatie met 6 groepen en aardlekschakelaar(s). Raadhuisstraat 3 heeft eveneens een elektrische installatie met 6 groepen en aardlekschakelaar(s). De installaties zijn verouderd. In het pand is een alarminstallatie aanwezig.

Isolatie:
De panden zijn niet geïsoleerd. 

Tuin:
Ruime en zonnige achtertuin in Franse stijl met door buxushaagjes omzoomde bloembedden en er tussendoor grintpaden. De tuin biedt veel privacy, heeft een zonneterras en er is een achterom. De tuin is gelegen op het Zuid-Zuidoosten. Kortom een heerlijke en ruime tuin passend bij de sfeer van het object. 

Historie:
Aanvankelijk hoorde Balk bij Harich. In 1585 werd het door Spaanse soldaten uit Groningen geplunderd. Balk werd in de 18e eeuw welvarend door de boterhandel, en in de 19e eeuw was het een zelfstandig dorp geworden. De vele monumentale koopmanspanden aan de Luts, herinneren aan deze periode van welvaart. In totaal zijn er in het centrum circa 30 rijksmonumenten aanwezig en valt het gehele oude centrum onder Beschermd Dorpsgezicht. 

Ligging:
Het object is gelegen in het historische centrum van Balk en ziet uit op gracht ‘De Luts’. Balk is de hoofdplaats van Gaasterland, het dorp beschikt over een levendig centrum en er zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig. Gaasterland staat bekend om haar bos– en waterrijke woonomgeving, pittoreske plaatsjes, ruimte en natuurschoon. Dit alles maakt de gemeente geliefd om te wonen, werken en recreëren. Op korte afstand (±5 km) is een 9-holes golfbaan aanwezig en er is in Gaasterland een uitgebreide fiets– en unieke ruiterroute en tal van watersportvoorzieningen, zoals een jachthaven aan de rand van Balk. Natuurliefhebbers en watersporters zullen zich hier als een vis in het water voelen! Daarbij komt ook nog de gunstige ligging van het gebied nabij Lemmer en uitvalswegen richting de Randstad (A6). 

Bijzonderheden:
- Bijzonder monumentaal object met veel authentieke details en kamer met zeer zeldzaam panoramabehang.
- Monumentaal grachtenpand gelegen aan de Elfstedenroute.
- Het pand is te gebruiken als woon/werkpand of als kantoorpand.
- Voor de liefhebber van historische panden!
- Er is enig achterstallig onderhoud aan het object.


Overdracht  
Aanvaarding
   
Bouwvorm  
Soort object Woon/werkpand
Type woning Woon/werkpand
Kwaliteit woning Redelijk
Bouwjaar 1830
Bouwvorm Traditionele bouw
   
Indeling  
Woonopp. 245 M²
Inhoud 1005 M³
Aantal kamers 9
Aantal slaapkamers 4
Aantal verdiepingen 2
Overige inp. ruimte 20 M²
   
Energie  
Verwarming Centrale verwarming
Warmwater CV-ketel
Eigendom Ja
Isolatie
   
Buitenruimte  
Perceelopp. 560 M²
Tuin Achtertuin
Kwaliteit tuin Fraai aangelegd
Achtertuin 250 M²
Ligging achtertuin Zuid-oosten
Ligging pand In het centrum, aan De Luts, nabij open vaarwater, bosrijke omgeving
   
   

 

       

Haskestaete Makelaardij
It Hoekstee 3
8561 BE Balk
0514 - 603111
info@haskestaete.nl

Copyright 2016 © Haskestaete Makelaardij