Terug naar:

Balk
Van Swinderenstraat  19
8561 AP  Balk
Monumentaal grachtenpand met veel inhoud en vol met authentieke details, gelegen aan De Luts in het centrum van Balk. Zeer bijzonder object met unieke ligging!
     

Monumentaal grachtenpand met veel inhoud en vol met authentieke details, gelegen aan De Luts in het centrum van Balk. Zeer bijzonder object met unieke ligging! Bouwjaar ±1715, inhoud ±1.035m³, kavel 420m², 4 slaapkamers..

Bouwaard:
De woning is gebouw in steens- en anderhalfsteens gevels, houten- en steenharde vloeren, houten kozijnen met roedenramen en deels een schilddak met topschoorsteen en dakkapel en deels een zadeldak, beiden gedekt met dakpannen. De aanbouw in houtskeletbouw, betonvloer en een platdak gedekt met dakbedekking. De carport in hout en een dak gedekt met ABC golfplaten. De woning heeft veel authentieke details zoals; balken plafonds, grenen plankenvloeren (deels gemarmerd), ornamenten, paneeldeuren, antieke tegelwanden, raamluiken, schoorsteenmantels en zeer bijzonder gekleurd sierglas.

Indeling:
Op de begane grond een vestibule met meterkast, gang met toilet en trapopgang, woonkamer met niveauverschil, kasten, balken plafond, schoorsteenmantel en uitzicht op De Luts, ruime kelder met estrikkenvloer, keuken met schoorsteenmantel en kasten, bijkeuken met doucheruimte, achterkamer met plankenvloer, kasten en schoorsteenmantel en aangebouwd portaal/berging. Op de 1e verdieping een overloop met (inloop)kasten, bergruimten en 4 slaapkamers met kasten. Vanuit 1 van de kamers is er een trapopgang naar de 2e verdieping, alwaar een ruime bergzolder.

Keukeninrichting:
Eenvoudig aanrecht met roestvast stalen werkblad en zonder apparatuur. 

Sanitair:
Gedateerde doucheruimte met thermostaatkraan en wastafelmeubel.

Verwarming/warmwatervoorziening:
De woning wordt verwarmd middels gaskachels. Warmwatervoorziening via badgeiser. 

Elektra:
Elektrische installatie met 4 groepen. De installatie is verouderd.

Isolatie:
Het pand is niet geïsoleerd. 

Tuin:
Diepe achtertuin met schitterende monumentale beukenboom en carport. Aan de achterzijde is een ingang aan de straat De Oper. De tuin biedt veel privacy en is gelegen op het Noordwesten. Kortom een heerlijke en koele tuin passend bij de sfeer van het object. 

Historie:
Aanvankelijk hoorde Balk bij Harich. In 1585 werd het door Spaanse soldaten uit Groningen geplunderd. Balk werd in de 18e eeuw welvarend door de boterhandel, en in de 19e eeuw was het een zelfstandig dorp geworden. De vele monumentale koopmanspanden aan de Luts, herinneren aan deze periode van welvaart. In totaal zijn er in het centrum circa 30 rijksmonumenten aanwezig en valt het gehele oude centrum onder Beschermd Dorpsgezicht. 

Ligging:
Het object is gelegen in het historische centrum van Balk en ziet uit op het water ‘De Luts’. Balk is de hoofdplaats van de regio Gaasterland, het dorp beschikt over een levendig centrum en er zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig. Gaasterland staat bekend om haar bos– en waterrijke woonomgeving, pittoreske plaatsjes, ruimte en natuurschoon. Dit alles maakt het gebied geliefd om te wonen, werken en recreëren. Op korte afstand (±5 km) is een 9-holes golfbaan aanwezig. Ook zijn er in Gaasterland uitgebreide fiets– en wandelroutes en tal van watersportvoorzieningen, zoals een jachthaven aan de rand van Balk. Natuurliefhebbers en watersporters zullen zich hier als een vis in het water voelen! Daarbij komt ook nog de gunstige ligging van het gebied nabij Lemmer en uitvalswegen richting de Randstad (A6). 

Bijzonderheden:
- Bijzonder object (Rijksmonument) met veel authentieke details.
- Monumentaal grachtenpand gelegen aan de Elfstedenroute.
- Het pand is te gebruiken als woon/werkpand en heeft als bestemming 'Centrum'.
- Voor de liefhebber van historische panden!
- De woning vergt van binnen een grondige renovatie.
- In het pand is asbesthoudend materiaal aanwezig.

Overdracht  
Aanvaarding
   
Bouwvorm  
Soort object Woning
Type woning Grachtenpand
Kwaliteit woning Eenvoudig
Bouwjaar 1715
Bouwvorm Traditionele bouw
   
Indeling  
Woonopp.
Inhoud 1035 M³
Aantal kamers 6
Aantal slaapkamers 4
Aantal verdiepingen 3
Overige inp. ruimte 40 M²
   
Energie  
Verwarming Gaskachels
Warmwater Geiser
Eigendom Ja
Isolatie Geen
   
Buitenruimte  
Perceelopp. 420 M²
Tuin Achtertuin
Kwaliteit tuin Normaal
Achtertuin 240 M²
Ligging achtertuin Noord-westen
Ligging pand Aan de Luts, in het historische centrum van Balk, bosrijke omgeving
   
   

 

       

Haskestaete Makelaardij
It Hoekstee 3
8561 BE Balk
0514 - 603111
info@haskestaete.nl

Copyright 2016 © Haskestaete Makelaardij